UN ANY D’IFEELBOOK. UN ANY D’IL·LUSIÓ

El cinc d’abril de 2014 tres amics, després de mesos de deliberacions, vàrem prendre la determinació de crear una nova editorial, a Palma. En front dels recels i incomprensions previs dels cercles més propers, la nostra resposta era clara: il·lusió. La il·lusió és la que ens condueix en un viatge en el què els pensaments, les idees i els sentiments van més ràpid que la llum: la cultura, allò que ens converteix en essers humans lliures. El pas del temps ens reafirma, més encara, en la nostra intenció inicial: poder participar de la vida cultural de la nostra comunitat i des d’aquí obrir una finestra al món, fet que ha suposat i suposa un gran estímul, pel que per tots nosaltres té d’aventura.

  1. Climent Picornell / Jaume Gual. Palma, crònica sentimental (abril 2014).

Als nervis de la posada de llarg de l’editorial es van sumar els de la publicació del nostre primer llibre. Per a la presentació, en el Centre de Cultura de la Fundació Sa Nostra, vam comptar amb la participació dels escriptors José Carlos Llop i Biel Mesquida, dos dels nostres referents literaris. El fet que el llibre estigui dedicat a la meva ciutat va constituir una estrena mai somiada. Un magnífic inici. El recorregut que fa Climent Picornell per una Palma que va desapareixent davant els nostres ulls, acompanyat de les nostàlgiques fotografies de Jaume Gual, constitueix un emotiu homenatge a la ciutat que poc a poc va partint i que mai no tornarà.

  1. Jordi Bayona. La panda de los dedos de oro (juliol 2014).

Per la esbojarrada i divertidíssima presentació del nostre segon llibre vaig tenir l’honor de preparar una de les receptes que surten en el llibre: la coca de pebres, que no vaig tenir ocasió de provar, per cert. I en Jordi tampoc. Vam comptar amb la col·laboració de l’actriu Alexandra Palomo i el músic Christian Sorribas per a la posada en escena de la representació orquestrada per l’autor, i alguna que altra anècdota. La divertida, àcida, corrosiva, novel·la de Jordi Bayona fa un recorregut per la Mallorca de l’especulació a través dels ulls d’una saga familiar, els Puig, on hi tenen cabuda, entre altres, la camaraderia, la nostàlgia, el sexe (Ana María, tot un descobriment), l’engany, la cobdícia. Un còctel molotov a la mallorquina, un fresc àcid de la realitat.

  1. Eduard López Mercadé. Interseccions (octubre 2014).

L’impacte de l’escriptor Eduard López Mercadé per a l’editorial és innegable. Va ser la primera obra que sabérem que havíem de publicar, fet que va precipitar el naixement de l’editorial. Gràcies a la seva tossudesa, tal com li vaig comentar en una presentació, l’editorial va desembarcar en el que constituïa, al nostre entendre, el següent pas natural: Catalunya. Amb ell vam sortir fora, amb tot el que implica per a un illenc: Reus (amb la participació de l’escriptor Ignasi Revés), Palma (amb Jordi Bayona), Barcelona (amb la sociòloga Silvia Cabezas de Alcalá), Tarragona (amb l’escriptora Olga Xirinacs) i sempre amb la inestimable participació de la seva filla Aleida. El conjunt de relats entrellaçats on es desgranen les emocions, els anhels, la vida i la mort, constitueixen un magnífic catàleg de les misèries i les virtuts de l’ésser humà.

  1. Carlos Garrido. Metáforas de ciudad (desembre 2014).

Publicar l’obra d’un autor del què tens sis llibres a la teva biblioteca són paraules majors. Va ser el nostre primer cafè amb un escriptor per proposar la publicació amb una nounada editorial. Vam comptar amb la participació de l’actor Rodo Gener i del músic Pep Antoni Brotons en una posada en escena emotiva, interessant i que agradà molt als assistents. La descripció de ciutat, podria tractar-se de qualsevol ciutat del món, en la qual la personalíssima visió d’en Carlos descobreix aquelles coses que ens passen desapercebudes als altres, atorgant protagonisme a l’esperit, l’ànima de les coses visibles, ens va fer descobrir que sempre paga la pena buscar més enllà de l’evident.

  1. Antoni Serra. L’arqueòloga va somriure abans de morir (març 2015).

Encara recordo la nostra primera entrevista de la mà de Xesc Sanchis i Glòria Forteza-Rei a pocs metres de la Llibreria Embat, que recentment ha complert 40 anys. La timidesa inicial va donar a pas a una franca relació amb una de les plomes més rellevants de l’escriptura catalana. La reedició de la novel·la ha constituït l’inici de la publicació de la saga Mosqueiro. Amb la inestimable participació del crític Josep Maria Nadal Suau i l’escriptor Antoni Figuera Salvà vam fer la presentació a BorndeLlibres en el marc de la setmana de Novel·la negra. L’obra ens porta de la mà del seu “alter ego”, l’investigador Celso Mosqueiro, a la resolució d’un tèrbol cas d’assassinat en la Menorca dels anys vuitanta.

  1. Roser Amills. El ecuador de Ulises (abril 2015).

Amb motiu d’una visita a Barcelona, després de consultar amb el periodista Carlos Domènec, li vaig proposar de prendre un cafè. Sincerament, pensava que em despatxaria en cinc minuts. Aquesta entrevista es va perllongar una hora i mitja, com vaig dir a la menor ocasió “una xerrada de ses bones”. Ens ha fet posar-nos les piles i ser conscients del que ens portem entre mans. Amb ella hem crescut, molt. Parlar amb na Roser sempre desprèn una flaire de bon rollo. Amb l’estada de Errol Flynn a Mallorca com a marc de la història, ens ensenya que mai hem de renunciar als nostres somnis i que sempre hem de lluitar per allò que desitjam. Una lliçó de la qual en prenc nota.

  1. Antonio Beneyto. Jácaras para después (abril 2015).

Va ser la pròpia Roser Amills qui ens va posar en contacte amb Antonio Beneyto. La primera entrevista en el seu estudi, que vaig titular “un deliciós matí surrealista”, va ser un esdeveniment per a nosaltres. Descobrir històries comunes, Antoni Serra, Carlos Garrido, una satisfacció. Conèixer-lo, un regal. Prologat per la prestigiosa especialista en literatura espanyola contemporània, la senyora Irene Andres-Suárez, aquest llibre de relats, amb la seva particular visió, ens proposa deixar de ser simples espectadors d’allò que passa al voltant per escollir entre les diverses variants de la vida que es plantegen davant els nostres ulls.     Ha passat un any, intens i molt enriquidor. Estem creixent de la mà dels autèntics protagonistes d’aquesta història, els autors. Vagi per ells el meu agraïment i el meu reconeixement. Un any després, vençuts els temors, assentades les nostres basses, el nostre objectiu brilla clar en l’horitzó: ser (bons) editors. I en això estem. Sant Jordi ens espera.   Josep Maria Pijuan.


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s